Friday, October 30, 2009

Antara Khayalan & kenyataan


Antara hayalan dan kenyataan dua perkataan yang berbeza. Namun punya makna yang sama. Kita sering mengimpikan sesuatu yang indah dan kadang –kala ianya menjadi suatu kenyataan dalam kehidupan kita. Keindahan yang kita inginkan pasti akan tercapai jika kita berusaha untuk mendapatkanya.


Apa jua cabaran dan halangan yang mendatang kita hadapinya dengan tabah kerana kesabaran kunci ke arah kemenangan tetapi tidak ramai diantara kita yang sabar dalam menghadapinya. Mudah merasa kecewa dalam kehidupan seharian yang di lalui, terasa diri tidak berdaya dalam melaluinya..sikap beginilah yang membuatkan diri kita terus di landa seribu masalah..


Keyakinan dan kepercayaan pada ketentuanNYA akan lebih membuatkan diri kita menerima dengan seadanya setiap kejadian Allah SWT di muka bumi ini, yang mana sudah tentu mempunyai hikmahnya yang tersendiri.


kadang-kala manusia itu sendiri yang kurang mengerti ataupun tidak tahu mengkaji sebab musababnya, sehinggalah terciptalah kecewa, terlahirlah resah di hati..sehinggalah ada di antara kita yang sering menyalahkan takdir yang menimpa diri namun persoalannya, kenapa harus ada perasaan bergitu..? manusia sering di katakan lemah dalam menghadapi ujian Tuhan kerana sifat yang sering ada pada kita adalah mudah merasa kecewa jika ada ujian yang menimpa kita .


Sesungguhnya kehidupan yang kita lalui ini penuh dengan warna-warni. Kita sendiri yang mencorakkan diri kita ke arah itu kerana Tuhan tidak akan mengubah nasib sesorang hambanya itu sekiranya kita sendiri yang tidak mahu merubahnya. Apa yang kita lalui setiap insan pastinya ada pengalaman tersendiri. Dalam kehidupan seharian kita suka dan duka segalanya akan di jadikan pengalaman berharga untuk di bekalkan di kemudian hari.


Kesilapan semalam biarkan berlalu jangan di kenangkan anggaplah segalanya pengajaran yang berguna untuk kita lalui agar lebih berhati-hati dalam melayari kehidupan ini. setiap manusia tidak terlepas dari membuat dosa dan kesilapan. Mungkin ini adalah ujian dariNYa untuk menguji sejauh mana kesabaran dan keimanan hati kita sebagai hambaNya.


Usah menoleh kebelakang lagi, kita harus meneruskan kehidupan ini dengan semangat dan usaha untuk mencapai kejayaan dalam diri sekaligus dapat memperbaiki kelemahan dalam diri. Apa yang kita lalui ini akan menjadikan diri kita lebih matang dan bersikap rational dalam menghadapi apa juga cabaran yang bakal menduga hati dan iman kita.


Sebelum segala-galanya terlewat sama-samalah kita

daki anak-anak tangga menuju ke puncak taubat.
Asal manusia dari setitis mani yang hina.
Sehina itulah pula diri kita.
Kenangilah nasib diri di hari penghisaban.
Segala pinjaman Tuhan itu, untuk apa digunakan.

 
Lunakkan hati, tenangkan perasaan. 

Lihatlah ke seluruh penjuru alam.
Di mana saja mata menjurus
di sana ada tanda keagungan Tuhan.
Dongakkan kepala ke langit biru,
tundukkan wajah ke bumi yang hijau.
Saksikanlah kilauan mentari,
percikan cahaya bulan dan bintang.
Langit yang dijadikanNya tidak bertiang,
gunung-ganang tidak berpancang.
Usah terlena dibuai keindahan,
sesungguhnya pada segalanya itu terkandung pengajaran
 
"Dan apa sahaja nikmat yang ada padamu 

dari Allahlah datangnya, dan bila kamu
ditimpa kemudaratan maka hanya
padaNyalah kamu meminta pertolongan." An-Nahl:530 comments: