Wednesday, January 28, 2009

Susahnya nak jadi baik...

Bismillahi wal hamdulillah...

Cuti sempena tahun baru cina baru sahaja berlalu..bukak cuti ni macam2 yang perlu dibuat, dengan quiz, assignment, dan meeting yg sedia menanti..

saya pun dah lama rasanya tak menulis dalam blog ni, akibat kesibukan aktiviti harian.

sekadar nak berkongsi ssuatu..
semasa cuti hari sabtu yang lepas, saya berkesempatan untuk menghadiri meeting bersama alumni SAMTAJ iaitu bersama sahabat2 dan junior2 sekolah untuk merancang satu program untuk adik2 samtaj..sebagai orang yang ditaklifkan untuk mnjadi MT, sebelum nipun saya dah pernah meting dgn shabat2 alumni..

Dlm perjalanan sebelm sampai ke sekolah, sahabat sy pun membuka cerita...katanya ada seorang alumni samtaj (perempuan) kurang senang dengan panggilan 'muslimat' yang biasa saya dan sahabat saya gunakan sewaktu meting..katanya, knp guna term 'muslimat' , ana, anta dan sebagainya? rasa macam baik sangat je bila gunakn term2 macamtu...subhanaAllah, terkedu+terkejut saya dengar cerita shbat saya tu...

dlm hati, saya berfikir..takkan guna term 'muslimat' pun tak boleh? habis tu nak panggil ape? wanita? perempuan?..ish2, susahnya nak jadi baik ni kn...nak mengislahkan keadaan pun susah juga rupanya..

inilah hakikatnya sahabat2 kita di luar sana..ada juga diantaranya yg masih jauh dari nur islam yang sebenar. bukanlah nak kt yang saya ni baik sangat, tp saya berusaha untuk berdakwah kepada sahabat2 sekolah saya..caranya dengan menggnakn term2 yng sedikit islamik macamtu la..tapi mungkin pendekatan saya yg kurang sesuai..syadid sangat agaknya.

saya pun pelik juga, dorang nikn sekolah agama..takkan tak nak jadi baik? pelik sangat ke bila gunakn term2 macamtu? mungkin sejak sekolah dlu kami tak menerapkn pendekatan yg macamtu. tarbiah ms kt sekolah dlu pn tidaklah semantap sekolah2 agama lain seperti kisas @ maahad muhammadi ke....sekolah kami pun terletak di tengah bandaraya shah alam..mungkin ini salah satu faktornya.

teringat salah seorang shabat saya pernah bagitahu, katanya sekolah agama di selangor ni sedkit 'sekular'..tidak seperti sekolah agama di kedah, kelantan dan terengganu..ehmm, entah la..mungkin jugak kot.

niat disini bukanlah untuk saya membuka aib sekolah saya atau memburukkan-burukkan sekolah agama di selangor, tp apa yang perlu kita ambil pengajaran adalah perlunya kita menerapakn nilai2 tarbiah yang mantap dan padu untuk adik2 sekolah sejak form1 lagi..melentur buluh biarlah dari rebungnya. kalu kita nak memghasilkan produk2 amilin,pendkwah@pendokong islam untuk masa depan, knelah berusaha dari sekarang.

sebab itulah atas kesedaran iman dan islam, serta sayangkn sekolah..saya dan sahabat saya berusaha untuk bekerja kearah itu..dengan cara 'back to school' dan buat program2 tarbiah untuk mereka..
semoga dengan usaha yang sedikit ini akn di pandang tinggi di sisi Allah. syukran buat sahabat seperjuangnku, Nur Farahah Razali atas skongan&semangat nti..(^-^)

HIDUP SAMTAJ...BUMI KARAMAH!..ALLAHUAKBAR!


Aktivis Muslimah Harapan Rasulullah
Dari : Ustadzah Yoyoh Yusroh

Menjadi wanita memang menyenangkan, apalagi wanita "Muslimah", sebab muslimah bererti wanita yang telah diseleksi oleh Allah untuk menerima hidayah-Nya dan menjalankan kehidupan sesuai dengan sunnah Rasul-Nya. Rasulullah sebagai manusia pilihan Allah, sangat peduli terhadap muslimah.

Baginda sangat menyayangi muslimah sehingga beliau berpesan dalam sebuah hadits yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas, "Tidaklah seorang muslim yang mempunyai anak dua orang perempuan kemudian ia berbuat baik dalam berhubungan dengan keduanya akan bisa memasukannya ke dalam surga."

Di masa baginda hidup kaum wanita merasakan angin segar dalam kehidupannya, setelah sebelumnya pada masa jahiliyah hidup teraniaya, tidak mendapatkan hak yang semestinya. Kehidupan wanita muslimah saat itu boleh dikata beruntung dibandingkan dengan wanita sekarang pada umumnya. Kerana muslimah relatif hidup dalam komuniti masyarakat yang memahami nilai Islam secara baik. Hidup mereka betul-betul tersanjung, kerana mereka merasakan hidup sesuai fitrahnya.

Berbeza dengan situasi sekarang, ketika banyak wanita menuntut persamaan hak dan darjat. Boleh dikatakan kehidupan wanita sekarang berada ditengah komuniti masyarakat yang tidak memahami nilai-nilai Islam. Ini menyebabkan keserabutan dalam hidup mereka. Sudah tentu wanita muslimah harus berupaya menghilangkan dugaan tersebut. Caranya adalah dengan mulai mengaktifkan dirinya dalam pelaksanaan nilai-nilai Islam serta berupaya mengajak wanita lain untuk beramal Islami.

Ustadz Faisal Maulawi, seorang Mufti Lebanon, menyatakan, "Saatnya sekarang keadaan ummat sedang dalam keadaan bahaya, para wanita muslimah yang solehah terjun untuk terlibat aktif dalam membentengi dan memperbaiki ummat."

Untuk menjadi muslimah yang disayang oleh Rasulullah SAW hendaknya diperhatikan empat hal berikut:

1. Faqihah Lidiiniha

Seorang muslimah hendaklah faqih (paham) terhadap din (agamanya). Selayaknya ia dapat membaca Al-Qur'an dengan baik dalam erti tajwid dan makhraj hurufnya. Kemudian dapat membaca hadits dan selalu pula menjadi bacaan hariannya, karena dengan itu ia memahami keinginan Rasulnya untuk kemudian berusaha menyesuaikan kehidupannya sesuai dengan cara hidup Rasulullah SAW.

Ia juga harus berusaha memperkaya diri dan wawasannya melalui belajar kepada seorang guru yang jujur dalam menyampaikan ilmunya, dan berusaha banyak membaca buku agama lainnya seperti tentang aqidah, akhlaq, fiqh, sirah, fiqh da'wah, Tarikh Islam, sejarah dunia dan ilmu kontemporari lainnya. Contoh muslimah yang menguasai ilmu-ilmu ini adalah Aisyah RA.

2. Najihah fi Tarbiyyati Auladiha

Seorang aktivis muslimah yang telah berkeluarga hendaklah berupaya dalam mendidik anaknya, bahkan bagi seorang aktivis yang belum berkeluarga pun seharusnya mempelajari bagaimana cara mendidik anak dalam Islam, kerana ilmu tersebut fardhu 'ain, sehingga mempelajarinya sama dengan mempelajari wudhu, sholat, puasa, dan sebagainya. Sehingga ia tahu betul cara mendidik anak dalam Islam yang nantinya anak-anak tersebut akan ia persembahkan untuk kejayaan Islam dan kaum muslimin. Insya Allah kelak ia akan menjadi Ibu yang sukses seperti Hajar dan Khadijah ra.

3. Muayyidah fi Da'wati Zaujiha

Sebagai aktivis amal Islami, kepedulian kita bukan hanya kepada masalah luaran, mengupayakan pelaksanaan amal Islam terhadap orang lain, akan tetapi kepedulian terhadap aktiviti keluarga harus lebih diutamakan, misalnya memberikan motivasi amal Islami kepada anak, pembantu, juga suami. Ia menjadi muslimah yang senantiasa menjadi motivator kebaikan suaminya, seperti Ummu Sulaim yang menikah dengan Abu Tholhah dengan mahar syahadat. Namun ketika Abu Tholhah wafat Rasulullah mensholatkannya sampai sembilan kali takbir, menunjukkan sayangnya Rasulullah kepada beliau karena tidak pernah berhenti dalam beramal dan berjihad bersama Rasul. Hal ini ia lakukan karena selalu mendapat motivasi dari Ummu Sulaim, istrinya.

4. Naafi'ah Fi Tagyiiri Biiatiha

Ia selalu peduli terhadap lingkungannya, selalu membuka mata dan telinga untuk mengetahui keadaan sekelilingnya, selalu mengupayakan lingkungannya menjadi lebih baik. Contohnya Ummu Syuraik yang selalu mengelilingi pasar bila saat sholat tiba untuk mengingatkan penghuni pasar agar segera melaksanakan sholat dengan kalimatnya yang terkenal 'Assholah, Assholah!!!'Demikian semoga dengan empat hal ini kita dapat menjadi aktivis Muslimah yang di cintai Rasulullah SAW. Amin.


Sokongan kepada Palestin selari tuntutan Al Quran

BANGI, 27 Jan (Hrkh) - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bangi, Dr. Shafie Abu Bakar berkata sokongan yang diberikan rakyat Malaysia kepada pejuangan rakyat Palestin merupakan sesuai dengan tuntuntan al-Quran dan hadith."Walaupun kita hanya memberi sokongan melalui derma dan sokongan moral melalui demostrasi, tetapi sokongan ini ertinya sangat besar kepada perjuangan mereka di kala 1500 orang penduduk telah dibunuh dengan kejam zionis." katanya.

Katanya orang Yahudi menganggap mereka adalah satu kaum yang terbaik serta layak untuk menghapuskan sesiapa sahaja jika tindakan mereka dihalang.

"Perjuangan Rakyat Hamas perlu disokongan kerana hak mereka telah dinafikan sehingga tanah air mereka telah dirampas dengan kejam.

Perjuangan ini adalah sesuai dengan saranan Quran dalam surah Al-Hujurat, yang menyebut bahawa semua manusia adalah sama melainkan yang bertaqwa kepada Allah" tegas beliau lagi.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Pelancaran 'Save Gaza' Peringkat Bandar Baru Bangi yang diadakan di Kompleks Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Majlis yang dihadir lebih kurang 500 orang itu, turut dihadiri oleh Pengerusi Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi (PPBBB), Ahli Majlis MPKj, Ust Shafie Ngah, Dr Zainal Rasyid wakil Aman Palestin.

Sementara itu, Pengerusi PPBBB, Dr. Tajul Ariffin Noordin berkata menyifatkan penubuhan Sektretriat 'Save Gaza' bertepatan bagi mengumpul dana sebanyak RM100,000 dalam tempoh tiga minggu bermula hari ini untuk disampaikan kepada rakyat Palestin melalui tabung Aman Palestin. Image

Dalam tempoh ini katanya, pelbagai program akan dilaksanakan seperti ceramah, forum, pertandingan dan lain-lain yang bertujuan memebri sokongan dan rasa tanggungjawab sesama Islam yang bencikan kezaliman.

"Kemuncak Program ini ialah pada 7 Februari yang akan diadakan di Kompleks Sukan MPKj di Seksyen 15, Bandar Baru Bangi denag Solat Hajat Perdana, Pertunjukan Nasyid, Persembahan Puisi yang turut dipersembahkan oleh Adun sendiri dan penyerahan keseluruhan derma selama tiga minggu itu kepada Aman Palestin" katanya.

'Save Gaza merupakan majlis anjuran Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi (PPBBB) yang diketuai oleh Dr. Tajul Ariffin Noordin dengan kerjasama dari Aman Palestin, Mini Kabinet Dun Bangi, Masjid dan Surau sekitar Bandar Baru Bangi, Jaringan Siswazah Malaysia (Jasa), Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Majlis Perbandaran Kajang, Lembaga Zakat Selangor dan banyak lagi.

Majlis yang bertemakan 'Bersatu Selamatkan Gaza bertujuan mengumpulkan dana untuk disalurkan kepada rakyat Palestin yang ditindas melalui tabung berkenaan.

Ia juga turut diserikan dengan kehadiran artis nasyid Brothers yang menyanyikan lagu-lagu yang berkaitan dengan perjuangan Rakyat Palestin. - azm_

Thursday, January 8, 2009

..Panggilan Jihad

Segalanya berjalan lancar..baru tadi saya menyertai IIUM kuantan Mega Assembly anjuran ex-SRC, all KBS and MRC..terasa semangat yang mendalam dan lebih merasai penderitaan saudara seaqidah di Palestin yang sekarang ni sedang bergelut dengan nyawa untuk mempertahankan tanah air tercinta.

kehadiran warga UIA kuantan dan sahabat2 KIPSAS memeriahkan lagi perhimpunan aman ni. tak lupa juga media yang sudi membuat liputan untuk demo ini. hujan yang turun pada awalnya tidak mematahkan semangat para demontrasi untuk meneruskan perhimpunan ini. Ya Allah, mungkin ini salah satu usaha ku umtuk membantu saudara-saudaraku di Palestin . semoga ianya mendapat ganjaran yang setimpal di akhirat kelak.

teringat saya pada satu pendapat seseorang yng mengatakn kenapa nak buat demo ni?tak sampai pun suara kita pada mereka di Palestin dan mungkin tak kan mengubah keadaan di sana...Ya Allah!! tersentak saya mendengarnya..ada jugak orang yang berfikiran macamtu.. tapi,sesunguhnya Allah maha mengetahui segalanya..saya takut akn di tanya Allah,apakah usaha kita untuk mereka..Allah tidak melihat pada hasil, tapi Allah melihat pada usaha kita..wallahua'lam..

Friday, January 2, 2009

Pendakwahkah aku??...

Seorang Da’ie – bersegera menunaikan Solat berjamaah apabila azan telah dikumandangkan
Kita – selalu melewatkan solat dan hanya sempat dengan saf beberapa detik sebelum Imam salam


Seorang Da’ie – mewajibkan dirinya agar tetap membaca Al-Quran setiap hari walau sedikit
Kita – sering terlupa membaca Al-Qur’an dengan beralasan sibuk dan membacanya sesekali setelah berlalu berhari-hari


Seorang Da’ie – amat memerhati dan menjaga masanya, tidak diisi secara sia-sia melainkan dengan sesuatu yang terancang dan bermanfaat
Kita – kurang member perhatian kepada masa, sering membuangnya dengan sia-sia dan melakukan banyak perkara secara kebetulan


Seorang Da’ie – selalu terasa dirinya diawasi oleh Allah, mengingati akhirat dan mempersiapkan diri untuk menghadapinya
Kita – sering tidak terasa kebersamaan Allah, melupai akhirat dan kematian serta kerap menangguh-nangguh amal dan taubat


Seorang Da’ie – suka menghadiri halaqah ilmu, sangat mencintai ilmu dan Ulama’ serta berlapang dada dengan teguran atau nasihat sebagai proses peningkatan diri
Kita – cepat merasa cukup dengan ilmu yang ada, kurang bermotivasi dengan majlis ilmu dan sukar menerima teguran orang lain


Seorang Da’ie – rumahtangganya dihiasi dengan bi’ah solehah, persekitaran tarbiyah, hidup dengan sunnah dan ibadah serta meriah dengan hiburan Al-Qur’an atau nasyid-nasyid Islami
Kita – rumah menjadi sarang syaitan, kosong dari gema Al-Qur’an, hambar dari ruh ibadat dan sunnah, penuh dengan maksiat, hiburan, tayangan-tayangan televisyen yang merosakkan akhlak


Seorang Da’ie – menguasai diri, rasional, berlaku adil terhadap sesiapa pun dan menetapkan sesuatu dengan benar
Kita – sering dikuasai emosi dan marah sehingga membelakangkan keadilan, kebenaran atau kebaikan orang lain


Seorang Da’ie – jiwanya dipenuhi cinta dan kasih sayang, mudah memaafkan, berjiwa besar dan tidak pendendam
Kita – jiwa dirajai dengan benci, suka bermusuhan, sukar memaafkan, keras, kasar dan pendendam


Seorang Da’ie – menjauhi riba, berusaha seupaya mungkin memastikan setiap urusan muamalat terpelihara dari unsur haram dan syubhat
Kita – mencari-cari alasan bagi mengharuskan terjerumus dalam riba, memandang remeh dan tidak sensitive dengan perkara yang haram maupun syubhat dalam muamalat


Seorang Da’ie – memperuntukkan sebahagian harta yang dimilikinya walaupun sedikit untuk dana dakwah
Kita – tidak rasa pentingnya infak, tiada peruntukan untuk dana dakwah kecuali sekali sekala malah zakat (selain zakat fitrah)pun sering terabai


Seorang Da’ie – tahu menguruskan kewangan dan sentiasa menyimpan di masa senang sebagai persiapan di masa kesusahan mendadak
Kita – boros, tidak membudayakan tabungan, suka membuat pinjaman dan tidak mengurus kewangan secara berhemah


Seorang Da’ie – sentiasa berfikir, bangun, berdiri dan bergerak mengusahakan strategi demi strategi untuk menjayakan dakwah Islam
Kita – menunggu, menanti, mengharap keajaiban dan kebetulan dalam usaha menjayakan dakwah


Medan berbicara berbeza dengan medan berfikir, medan amal berbeza dengan medan berbicara, medan jihad berbeza dengan medan beramal, medan jihad yang benar berbeza dengan medan jihad yang salah


Sangatlah mudah bagi sebahagian besar manusia untuk berfikir. Namun tidak semua yang terdetik dalam benak fikiran mampu terungkap dengan kata-kata yang keluar dari lisan. Banyak orang yang boleh berbicara, tetapi amat sedikit di antara kata-kata ucapan itu tercermin dalam bentuk perbuatan. Masih banyak orang yang mampu berbuat amal, tetapi hanya sedikit yang mampu menanggung beban jihad yang begitu berat. Ada orang yang sanggup menanggung beban jihad, tetapi tidak ramai yang mampu berjihad dengan istiqamah!


Kesimpulannya, pendakwahkah aku?
diambil dari hazmidibok.blogspot .com
dan maaf ana hanya copy paste dr satu email

Thursday, January 1, 2009

Muhasabahku...

Malam tadi..saat ku sibuk melayari alam maya, yang menguji kesabaranku..sebabnya connection internet tak berapa bagus, mungkin sebab hujan yang turun tidak berhenti-henti. sampai ke petang inipn, hujan masih turun. mujur juga hari ni tidak ada kelas.
Bilikku yang menghadap hutan rimba yang menghijau, sangat memenangkan bagiku bilamana tension dan pening kepala study physiology ni..

Tiba-tiba hati tersentuh saat membaca 1 sms kiriman seorg sahabat.."Apabila da'ie tidak menjaga hatinya, maka rosaklah dirinya, terfitnahlah Islam kerananya dan runtuhlah dakwah di tangannya..sahabat,kejayaan dakwah bukanlah terletak pada kepandaian seorang da'ie berkata-kata, bukanlah kecantikan rupa paras, bukan juga aktif berpersatuan tapi terletak pada keikhlasan dan kejernihan hatinya. Maka , waspadailah hatimu selalu agar ia terselamat dari kekotoran nafsu yang menipu"...

terfikir saya akan semua ini, tentang tugas sebagai seorang da'ie, niat,keihklasan,jawatan dan apa2 yang berkaitan denganya. Mungkin kadang-kadang kita terlupa pasal ni,sebab tu perlunya seorang da'ie sentiasa bermuhasabah. Syukran sahabat2 yang menyedarkan saya tentang itu semua..Perkara-perkara yang membawa kepada papa

1) Tidur sambil telanjang.
2) Kencing telanjang.
3) Makan padahal ia berjunub.
4) Makan sambil menyingging atas lambungnya.
5) Bermudah-mudah dan membiar-biarkan dengan yang tumpah-tumpah daripada hidangan nasi-nasi dan roti-roti dan seumpamanya
6) Bakar kulit bawang merah dan bawang putih.
7) Sapu rumah dengan kain mandil.
8) Sapu rumah pada waktu malam.
9) Membiarkan sampah dalam rumah.
10) Berjalan-jalan dihadapan orang tua.
11) Panggil akan ibu bapa dengan nama keduanya.
12) Basuh tangan dengan lumpur dan tanah.
13) Duduk atas bendul pintu.
14) Bergantung atas salah satu daripada dua keping papan pintu.
15) Berwudu’ pada tempat qada’ hajat.
16) Menjahitkan kain yang diatas tubuhnya.
17) Mengeringkan basah-basah mukanya dengan kain yang dipakainya.
18) Membiarkan sarang labah-labah pada rumahnya.
19) Bermudah-mudah dengan sembahyang.
20) Bersegera keluar daripada masjid selepas solat subuh.
21) Berpagi-pagi kepada kedai dan lambat pulang daripadanya.
22) Membeli yang pecah-pecah daripada roti-roti daripada fuqara’ yang minta-minta.
23) Mendoa dengan kejahatan atas anaknya.
24) Meninggalkan menudung bejana-bejana.
25) Hembus pelita dengan mulut.
26) Menyurat dengan kalam yang diikat supaya tidak terurai kerana pecahnya.
27) Menyisir dengan sisir yang patah.
28) Meningalkan doa dengan kebajikan bagi kedua ibu bapanya.
29) Belit serban sambil duduk.
30) Memakai seluar sambil berdiri.
31) Kedekut (sangat sayang pada hartanya)
32) Sangat jimat.
33) Boros melampaui had.
34) Malas
35) Lembab.
36) Bermudah-mudah (berlebih kurang pada sekalian pekerjaan).

Artikel ini saya dapat dari ustaz saya semasa di pondok dulu. dan maaf sekiranya ada sesetengah ayat yang tidak difahami maksudnya kerana ia menggunakan bahasa kitab lama. Saya pun tak berani nak ubah ayatnya ,takut tersalah maksud pula nanti. menurut ustaz Rahim, ini adalah perkara-perkara yang membawa kepada papa dari segi ilmu dan harta. Seandainya ada diantara perkara tersebut yang selalu kita buat, maka selepas ini berusahalah untuk
tinggalkn ia dan berubahlah kepada yang lebih baik..wallahua'lam..