Sunday, June 7, 2009

Transformasi Pisang kepada Bioetanol

Berikut adalah soalan wawancara saya bersama Prof Madya Dr. Jamaluddin bin Mohd Daud, Timbalan Dekan (Akademik) Kulliyyah of Science UIAM yang juga merupakn pensyarah Bioteknologi, untuk tugasan BM saya.


1. Soalan : Doktor, apakah definisi biofuel ?
Jawapan : Biofuel ialah bahan api dalam bentuk cecair atau pepejal yang dihasilkan daripada bahan hidupan dan berbeza dengan bahan api fosil. Terdapat tiga jenis biofuel yang biasa dihasilkan iaitu biomass, bioetanol dan biodiesel.

2. Soalan : Bolehkah Doktor terangkan dengan lebih lanjut maksud biomas, bioetanol dan biodiesel ?
Jawapan : Biomas ialah sumber tenaga yang boleh diperbaharui merujuk kepada bahan hidup dan bahan yang terbuang, serta mempunyai kualiti yang rendah. Bioetanol pula bermaksud bahan api yang sesuai digunakan untuk enjin petrol dihasilkan daripada proses fermentasi dan penyulingan. Sementara itu, biodiesel merujuk kepada minyak sayuran dan lemak haiwan yang ditukarkan menjadi minyak yang boleh digunakan dalam enjin diesel.

Baru-baru ini kami menemui satu artikel mengenai penghasilan bioetanol daripada pisang, hasil kajian dari Universiti Tanjungpura , Pontianak, Indonesia. Mereka berjaya menghasilkan satu liter etanol daripada dua sisir pisang dengan kadar alkohol sekitar 90 peratus.

3. Soalan : Bolehkah Doktor ceritakan lebih lanjut tentang proses ini?

Jawapan : Pertama, isi pisang perlu dilumat terlebih dahulu sehingga menjadi jus. Isi pisang dipilih kerana mengandungi selulosa iaitu salah satu kelas karbohidrat yang utama (polisakarida). Jus pisang tadi kemudiannya dipanaskan pada suhu yang khusus menyebabkan selulosa mengurai menjadi molekul glukosa . Seterusnya, glukosa tersebut dipanaskan untuk mengurangkan kadar air yang tinggi. Peringkat seterusnya ialah proses fermentasi yang menggunakan mikrob untuk menghasilkan etanol dan air. Kemudian, penyulingan dijalankan untuk mengasingkan etanol dan air. Etanol yang telah dihasilkan boleh digunakan bersama dengan minyak petrol. Proses penghasilannya memakan masa lebih kurang 10 hari.

4. Soalan : Berapakah kadar penghasilan alkohol dalam proses ini?

Jawapan : Secara amnya, semua tumbuhan yang digunakan untuk bioetanol menghasilkan alkohol sebanyak 12 peratus. Di Malaysia , penggunaan pisang adalah sebagai sumber makanan. Bagi mengisi penuh setangki minyak, kita memerlukan jumlah pisang yang banyak. Sedangkan harga pisang di Malaysia mahal, maka, ia adalah kurang efektif sebagai sumber bahan api. Kita perlu menilai sama ada pisang itu sesuai atau tidak sebagai sumber tenaga berbanding sumber makanan.

5. Soalan : Sejauh mana keberkesanan bioetanol terhadap enjin ? Adakah kelajuan enjinnya sama dengan penggunaan minyak petrol?
Jawapan : Bioetanol dicampurkan ke dalam minyak petrol dengan nisbah 50:50 atau pun 70:30 mengikut kesesuaian enjin. Namun demikian, kelajuan kenderaan adalah sama dengan penggunaan minyak petrol.


6. Soalan : Sejak akhir-akhir ini, kesedaran memelihara alam sekitar dalam kalangan masyarakat semakin meningkat. Adakah penggunaan bioetanol ini turut menyumbang kepada pemeliharaan alam sekitar?
Jawapan : Bioetanol ini menggunakan bahan semulajadi iaitu tumbuh-tumbuhan. penggunaan bioetanol adalah lebih mesra alam berbanding minyak petrol kerana kurang menghasilkan karbon monoksida dan asap yang tidak mencemarkan udara.
7. Soalan : Bolehkah bioetanol dihasilkan sendiri di rumah ?

Jawapan : Bioetanol boleh dihasilkan di rumah seperti penghasilan tapai. Cara yang mudah untuk melakukannya adalah dengan menghancurkan pisang bersama-sama sedikit air lalu ditambah ragi ke atasnya. Kemudian, bekas berisi bahan tadi ditutup rapat serta dibalut dengan kain. Seterusnya, bekas tersebut diletak di tempat gelap selama sepuluh hari. Etanol akan terhasil selepas pengeraman selama dua belas hari. Etanol yang terhasil disuling untuk mendapatkan etanol yang tulen. Walau bagaimanapun, penghasilan etanol dirumah sebenarnya adalah salah di sisi undang-undang kerana dibimbangi penyalahgunaan etanol untuk dijadikan arak. Bagi individu yang ingin mengusahakan bioetanol perlu mendapatkan lesen untuk dipantau oleh pihak kerajaan.

8. Soalan : Adakah Doktor pernah mengkaji tentang pisang ?

Jawapan : Saya pernah memantau kajian pelajar saya mengenai fiber makanan dalam kulit pisang. Sebenarnya kandungan fiber makanan dalam kulit pisang muda lebih tinggi berbanding isi pisang. Fiber makanan adalah penting untuk proses pencernaan bagi mengelakkan sembelit dan buasir. Ekstrak kulit pisang dijadikan bahan makanan tambahan dengan dicampurkan ke dalam makanan yang tidak mengandungi fiber.
9. Soalan : Apakah penemuan terbaru mengenai pisang yang mungkin belum diketahui umum ?

Jawapan : Ekstrak batang pisang digunakan sebagai penyerap tumpahan minyak di laut.

10. Soalan : Apakah pendapat Doktor tentang penerimaan masyarakat terhadap bioetanol ?

Jawapan : Bioetanol mempunyai masa depan yang cerah jika kos penghasilan bioetanol murah. Pada pandangan saya, penghasilan bioetanol daripada pisang di Malaysia tidak sesuai kerana pisang merupakan sumber makanan dan jumlah penanaman pisang di Malaysia tidak memadai untuk penghasilan bioetanol berskala besar. Sekiranya pisang digunakan untuk bioetanol, ini boleh menjejaskan sumber makanan kita dan masyarakat tidak akan menggunakan bioetanol.

0 comments: