Thursday, November 11, 2010

Sabarlah duhai diri...Bakal dan sedang menghadapi hari-hari yang akan membuatkan biological clock saya sedikit berubah. Semoga dapat bertahan sehingga ke akhirnya. Permudahkanlah urusanku, Ya Allah..

Dalam kekalutan dan kepeningan peperiksaan akhir semester ini, alhamdulillah Allah masih lagi mengurniakan sedikit masa untuk mentabaddur ayat-ayatnya. Sehinggalah apabila sampai ayat ini...agak lama saya berhenti..Juzu' ke4 awal Maqra ke3


(3:133) Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa;


(3: 134) Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik;


(3:135) Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka - dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah -, dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya).


(3:136) Orang-orang yang demikian sifatnya, balasannya ialah keampunan dari Tuhan mereka, dan Syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya; dan yang demikian itulah sebaik-baik balasan (bagi) orang-orang yang beramal.


(3:137) Sesungguhnya telah berlaku sebelum kamu (contoh kejadian-kejadian berdasarkan) peraturan-peraturan Allah yang tetap; oleh itu mengembaralah kamu di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (Rasul-rasul).


(3:138) (Al-Quran) ini ialah penerangan kepada seluruh umat manusia, dan petunjuk serta pengajaran bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa.


(3:139) Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman.


Sedikit terpukul dan akhirnya terpujuk juga dengan ayat-ayat Allah ini.

Semoga aku tidak culas dalam urusan mentaatiMU, Ya Allah..

Ya Allah, berkatilah segala ilmu yang Kau kurniakan ini...semoga dengannya aku dapat membangunkn agamaMu.


Mode : Philosophy of Science + Pathology

Rintihan hamba
03:16 pm
5 Zulhijjah 1431 H

0 comments: