Saturday, December 26, 2009

Hikmah 10 Muharram

Alhamdulillah..masih lagi dalam semangat tahun baru hijrah 1431H

hari ini 10 muharram 1431H, hari yang disunatkan berpuasa untuk memperingati peristiwa hari asyura yang di alami oleh Nabi Nuh a.s

Imam al-Ghazali menyebut dalam kitabnya Mukasyafatul Qulub bahawa pada tarikh tersebut :

1)
Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu nabi) di Karbala’

2) Diterima taubat Nabi Adam a.s
3)
Dicipta Adam a.s

4) Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga
5)
Dicipta arasy, kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.
6)
Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s
7)
Selamat Nabi Ibrahim daripada api Namrud
8)
Selamat Nabi Musa dan pengikutnya

9) Dilahirkan Nabi Isa a.s
10)
Diangkat Nabi Isa ke langit
11)
Diangkat Nabi Idris ke langit

12) Mndaratnya kapal Nabi Nuh dgn slmt di atas bukit Judy
13)
Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar
14)
Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan nun
15)
Nabi Yaa’kub dpt mlihat kmbali slpas drpd mnjadi buta
16)
Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta

17) Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya
18)
Hujan yang pertama turun dari langit ke bumi.


Sanah helwah buat diriku..
yang telah dilahirkan pada 10 muharam 1409 A.H bersamaan hari selasa

sebenarnya ada ralat 1 hari, mungkin 11 muharram disebabkan terdapat perbezaan samada tercepat @ terlambat sehari (maksudnya MESTI akan ada perbezaan ketepatan + atau - sehari sahaja)

kepada sahabat2 yang nak mengetahui tarikh lahir dalam tarikh hijri, bolehlah guna converter kalender mesihi-hijrah yang boleh di download di internet..hehe

Menjawab persoalan mengapa tarikh lahir dalam kalendar masihi dan hijrah apabila di convert-kan akan terdapat sedikit perbezaan samada terawal @ tercepat sehari..

"The conversion from & to the Hijri calendar is a pure mathematical one, & for the reasons of conversion, I had to make the Islamic day start at midnight. This is not true, but it makes conversion easier & wouldn't affect the +/-1 day error that much.

In reality, the sighting of the moon is the basis of determining when the month starts. Islamic Astronomers have a fixed 30 year cycle which has the 2nd, 5th, 7th, 10th, 13th, 16th, 18th, 21st, 24th, 26th, and 29th years as leap years of 355 days, this however is not taken into consideration by many Islamic countries which consider the physical sighting of the moon as the only method of determining the beginning of a lunar month. You have to remember also that the Islamic day starts at sunset & ends on the next sunset !

But come now !!! Even with all of these errors, the total error is +/- 1 day, & even the most accurate of calculations will have the same error at the end(look at the paragraph above) !! That makes my converter reliable, especially if you knew that the method of determining the 1st day changes from one country to another, bringing any converter to making predictions, not more ! "


Source:
http://bennyhills.fortunecity.com/elfman/454/calindex.html


Dalam memperkatakan tentang bulan Islam ini, sukalah saya untuk menyeru sahabat2 untuk kita meraikan hari lahir kita dalam tarikh hijrah..rigid sangatkah kita untuk menyambutnya dalam tarikh hijri ini??

Buat sesiapa yang lahir pada bulan Muharram, berikut adalah sifat-sifat yang nungkin ada pada anda :

Muharram

Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi kurang bijak jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

2 comments:

Ansorullah said...

Assalaamu'alaikum wrm wbt

Mabruk atas pelaziman ini..

Barakillahifik..

Allahu-Akbar!

KaklongWiduri said...

Salam...mohon izin share ke FB saya buat bacaan adik2 @ anak-anak tercinta..