Thursday, December 23, 2010

Si kecil itu...Sejuk hati melihat keletah dan gelagat kanak-kanak. Tersenyum gembira dan riang sentiasa. tapi, kadang-kadang sangat menguji kesabaran. Cuti sem baru-baru ini saya banyak meluangkan masa bersama kanak-kanak. menjaga anak saudara, mengajar budak-budak mengaji dan terlibat dengan program bersama kanak-kanak. Sungguh mencabar!


Ayuh panjat pokok!..Muhammad Muiz Abqari bersama abangnya

ramainya kanak-kanak ini..Iman Sofea Ikmal Hisham, seorang yang banyak "mulut", penat nak layan soalan2 dia.Anak-anak suadara bersama atuk dn neneknya..


Muhammad Haziem Azfar & Muhamad Raid Rifqi


Nurin Dania Syahmina Mohd RansaimonMuhammad Mukhlis Wafi Mohd Lazim


Muhammad sufi amsyar sedang ketawa dengan gembiranya..


Muhammad Rodhi Amzar Mohd Lazim


Muhammad Sufi Amsyar Mohd Lazim sedang tidur


Ini adalah sebahagian daripada koleksi gambar anak-anak saudara saya yang kini berjumlah 12 orang, mungkin akan bertambah lagi dalam masa terdekat ni..=pDalam sebuah riwayat menyatakan bahwa ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai, ketika dia berjalan-jalan dia terlihat seorang anak kecil sedang mengambil wudhu' sambil menangis.

Apabila orang tua itu melihat anak kecil tadi menangis, dia pun berkata, "Wahai anak kecil kenapa kamu menangis?"

Maka berkata anak kecil itu, "Wahai Atukku saya telah membaca ayat al-Qur'an sehingga sampai kepada ayat yang berbunyi, "Yaa ayyuhal ladziina aamanuu quu anfusakum" yang bermaksud, " Wahai orang-orang yang beriman, jagalah olehmu sekalian akan dirimu." Saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata orang tua itu, "Wahai anak, janganlah kamu takut, sesungguhnya kamu terpelihara dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata anak kecil itu, "Wahai Atuk,Atuk adalah orang yang berakal, tidakkah Atuk lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali yang mereka akan letakkan ialah ranting-ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka letakkan yang besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini akan dibakar dahulu sebelum dibakar orang dewasa."

Berkata orang tua itu, sambil menangis, "Sesungguh anak kecil ini lebih takut kepada neraka daripada orang yang dewasa maka bagaimanakah keadaan kami nanti?"

0 comments: