Wednesday, October 5, 2011

Minuman Sunnah

Adakah sahabat- sahabat mengetahui bahawa susu merupakan minuman susu sunnah nabi kesayangan kita, Nabi Muhammad saw. Menurut firman Allah swt:

“Dan sesungguhnya pada binatang-binatang ternak itu,kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar.Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya,yang lahir dari antara hampas makanan dan darah (iaitu) susu yang bersih,yang mudah diminum lagi sedap rasanya bagi orang-orang yang meminumnya” (Surah An-Nahl:66)

Di dalam kitab Syamail Muhammadiyah karangan Imam al-Tirmizi disebutkan seperti berikut:

Daripada Abu Hurairah RA yang bermaksud: Ia melihat Rasulullah SAW berwudhuk (lagi) setelah memakan susu yang telah dipadatkan. (Riwayat al-Tirmizi, Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban).


SUSU KAMBING:Kepentingannya Dalam Gaya Hidup Anda.


Selalunya, apabila menyebut susu,kita sering membayangkan susu lembu. Walhal susu kambing lebih tinggi manfaatnya dan khasiat jika dibandingkan dengan susu lembu. Dari segi proses penghadaman, susu kambing lebih mudah dihadamkan kerana molekul lemaknya lebih kecil.


Jika dilihat dari khasiatnya, susu kambing tidak kalah dengan susu lembu. Salah satu sebab kurangnya minat untuk mengamalkan minum susu kambing adalah disebabkan tanggapan bahawa ianya boleh menyebabkan darah tinggi dan “panas”. Hakikatnya , susu kambing sebenarnya berfungsi menstabilkan tekanan darah,jantung dan banyak lagi. Tapi berapa peratus kaum muslimin seluruh dunia tahu akan manfaat susu kambing?

Susu kambing sebenarnya mengandungi kandungan gizi yang lengkap dan baik untuk kesihatan. Ianya tidak mengandungi beta-lactoglobulin iaitu penyebab alahan yang boleh menyebabkan asma, masalah pernafasan, radang telinga, infleksi kulit dan ganguan saluran pencernaan. Susu kambing mempunyai tindak balas alkali yang memberi faedah pada mereka yang mempunyai masalah asid terlalu banyak dalam perut dengan cara menapiskan asid hidroklorik perut dan melindungi membrane mucus di permukaan lapisan perut dari rosak.


satu hadis yg diriwayatkan oleh Abu Ubaidah bin Atoq,Rasulallah
SAW bersabda bermaksud "Kambing merupakan binatang yg penuh Barakah yg ditinggal2kan orang" Kita sedia maklum kebanyakan Rasul-rasul dan Nabi-nabi semuanya pernah menjadi pengembala kambing dan tentu ada Hikmah disebaliknya yang hanya ALLAH SWT sahaja yg Maha Mengetahui.

Oleh itu, marilah kita mengamalkan sunnah yang baik ini, waima ia hanya sekadar minuman. Banyak jenis minuman yang ada, tapi adakah ia memberi kesan yang baik kepada kita. Bagi sahabat-sahabat yang mungkin mengalami ‘lactose tolerant’ atau sebagainya, mungkin ia memerlukan ‘mujahadah’ yang tinggi untuk mula mengamalkan minuman sunnah ini..

Selain itu, sebagai persiapan kita bagi menjalankan gerakerja amal islami, inilah peluang kita semua bagi mempersiapkan tubuh badan kita untuk menghadapinya.. Mantap jasad untuk memenangkan Islam. Hak pada tubuh badan juga perlu ditunaikan. Wallahua'lam.


0 comments: