Sunday, April 10, 2011

Jika gunung pun hancur...

Gunung Merapi, Indonesia (sekadar gambar hiasan)


Pada suatu hari, sedang asyik i'adah quran, sehinggalah sampai ke ayat 143 surah Al A'raaf..agak lama saya berhenti untuk mentadabburnya....

Allahuakbar! Begitu besar kekuasaanMU..

kisah Nabi Musa bersama kaumnya, Bani Israil...Jom kita ikuti sedutan kisahnya.

"Dan ketika Nabi Musa datang (untuk munajat) pada waktu yang Kami telah tentukan itu, dan Tuhannya berkata-kata dengannya, maka Nabi Musa (merayu dengan) berkata: "Wahai Tuhanku! Perlihatkanlah kepadaku (ZatMu Yang Maha Suci) supaya aku dapat melihatMu". Allah berfirman: "Engkau tidak sekali-kali akan sanggup melihatKu, tetapi pandanglah ke gunung itu, maka kalau ia tetap berada di tempatnya, nescaya engkau akan dapat melihatKu", Setelah Tuhannya "Tajalla" (menzahirkan kebesaranNya) kepada gunung itu, (maka) "TajalliNya" menjadikan gunung itu hancur lebur dan Nabi Musa pun jatuh pengsan. Setelah ia sedar semula, berkatalah ia: "Maha Suci Engkau (wahai Tuhanku), aku bertaubat kepadaMu, dan akulah orang yang awal pertama beriman (pada zamanku) " (7 : 143)


"Allah berfirman: "Wahai Musa! Sesungguhnya Aku memilihmu melebihi umat manusia (yang ada pada zamanmu), dengan membawa perutusanKu (Kitab Taurat) dan dengan KalamKu; oleh itu, terimalah apa yang Aku kurniakan kepadamu, dan jadikanlah dirimu dari orang-orang yang bersyukur". (7 : 144)

0 comments: