Thursday, February 24, 2011

Gema Selawat...


Dijemput kepada semua untuk menghadiri program ini "UIAM KUANTAN BERSELAWAT" pada :

26 Februari 2011

Sabtu

Main Auditorium Kulliyyah of Science


bersama-sama kita memeriahkan majlis ilmu yang diibaratkan sebagai taman-taman syurga ini.
Mengaku mencintai dan mengasihi Rasulullah itu perlu dibuktikan. Jom sertai kami.

Sollu 'alanNabiyy...

Monday, February 14, 2011

Buktikan cinta itu...

"Alangkah teringinnya di hatiku andai aku berpeluang bertemu dengan saudara-saudaraku,” ujar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Suasana hening di pinggiran perkuburan al-Baqi’. Merenung tempat semadi para mukminin yang telah pergi, dan pasti Baginda juga akan menyertai mereka, seperti kita semua.

“Bukankah kami ini juga saudara-saudaramu wahai utusan Allah?” para sahabat melontarkan soalan.

“Kalian adalah sahabatku. Ada pun saudara-saudaraku yang kumaksudkan, mereka adalah orang-orang beriman yang belum ada!” jawab Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Aneh. kerana..

Rasulullah mencintai orang lain yang belum pernah baginda temui.

Disaat Rasulullah berkata demikian, apakah agaknya reaksi ummat baginda dikala ini?

Mengaku mencintai Rasulullah bukan setakat bermain kata-kata indah di bibir sahaja. Tetapi sejauh mana kita mengaplikasikan dan membuktikan cinta kita kepada baginda dalam segenap penjuru kehidupan kita.

Mengamalkan sunnah-sunnah Rasulullah

Melakukan apa yang disuruh, tinggalkan apa yang dilarang

Menghormati dan mengasihi ahlul byt dan sahabat2 baginda

Sensitif terhadap isu-isu yang memburukkan Rasulullah

Sentiasa berselawat ke atas baginda S.A.W


Buktikan cinta itu dengan amalan. Supaya cinta itu tidak sia-sia dihanyut angin lalu.

Friday, February 11, 2011

Ya Habibi...Ya Rasulullah

Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu.

(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)

* seusai usrah pada petang itu, saya kembali ke bilik dan terus meneliti dan menghayati lanjut kisah hijjatul wida' Rasulullah ini. Sambil-sambil mendengar alunan nasyid in-team, "pemergianmu", bisa membuatkan hati ini menjadi hiba.

Seringkah kita terfikir, betapa mulia dan bersihnya hati Rasulullah, tetap tersenyum bila dibenci, tetap tenang bila dimusuhi, tetap membantu walau disakiti, tetap menyeru walau diusir pergi. Tetapi kenapa kita mudah membenci bila dikasari, mudah putus asa bila yang dibuat tidak menjadi. mudah kecewa bila orang lain tidak memahami, mudah terguris bila kita dinasihati...ayuh kita bangkitkan diri agar segala yang indah menghiasi peribadi kerana qudwah kita adalah Rasulullah

15 Februari 2011 dan setiap hari adalah Hari Kekasihku Ya Rasulullah